Italia
bladwijzer

 1. 12 januari
 2. 9 februari
 3. 9 maart
 4. 13 april
  

Cari Soci,

Met genoegen nodigen wij u uit voor ons boeiende voorjaarsprogramma met inspirerende sprekers over verschillende onderwerpen.

Locatie Lezingen

De lezingen vinden plaats in Verhalenhuis Haarlem, Van Egmondstraat 7 in Haarlem.
Het is verplicht om u vooraf aan te melden voor de bijeenkomsten op de website van Verhalenhuis Haarlem. Leden van Dante betalen bij het maken van de reservering € 4 per persoon. Dit bedrag dekt de kosten van de consumpties (koffie/thee). Ook niet-Danteleden zijn van harte welkom. Zij betalen een bijdrage van € 10 per persoon.

Verhalenhuis Haarlem ligt in een woonwijk en heeft een beperkt aantal parkeerplaatsen. Mede in het belang van de omwonenden vragen wij u daarom vriendelijk om zoveel mogelijk met de fiets of bus te komen.
Plattegrond met de locatie Verhalenhuis Haarlem (daar naar beneden scrollen) of klik hier.

Praatcafé

In het voorjaar van 2023 gaat het Dante Praatcafé weer verder, iedere tweede dinsdag van de maand. Van 10.30 tot 12 uur in De Pasta Box, Raadhuisstraat 54 in Heemstede. De (bege)leiding is in handen van Ine Zantingh. Kijk voor verder informatie op deze site onder de link 'praatcafé'.


Wij wensen u allen een mooi nieuw Dantejaar in 2023 toe!

Cordiali saluti, il direttivo

Lezingen

  
Donderdag 12 januari 2023, aanvang 20.15 uur

Esther Visser - Italiaanse muziek, Paganini en de viool

Esther Visser

Hoe kunnen wij het nieuwe lezingenjaar beter beginnen dan met een avond over en met Italiaanse muziek? We zijn heel blij dat we Esther Visser bereid hebben gevonden deze avond voor ons in te vullen. 12 januari zal zij onder andere vertellen over Paganini, een beroemde Italiaanse violist (1782-1840) en over haar PhD onderzoek waarin Paganini ook terugkomt. Zij laat ons muziek horen met haar moderne viool en haar barokviool.

Esther treedt regelmatig op als concertmeester bij verschillende orkesten en was gedurende twee jaar aanvoerder in het Europees Philharmonisch Orkest in Oostenrijk. Zij trad op als soliste met orkesten in Nederland, België, Frankrijk en Finland. Als barokvioliste werkt zij mee met CD-opnames en concerten. Esther is oprichter en artistiek leider van ensemble La Chambre du Roi, dat de titel ‘Promising Ensemble’ won tijdens de International Young Artist Presentation in Antwerpen. Zij is werkzaam als gastdocente aan het Conservatorium van Rotterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij coacht studenten, geeft lessen barokviool, en schrijft artikelen over het historisch gebruik van vibrato. Esther is opgeleid tot Alexander Techniek leraar, voert een succesvolle praktijk in Haarlem, gespecialiseerd in musici. Zij volgde tegelijkertijd de Shaw Methode lerarenopleiding. Deze methode past de principes uit de Alexander Techniek toe op het zwemmen. Haar bedrijf Swim in Balance organiseert zwemcursussen voor volwassenen. Esther heeft in 2019 een beurs gewonnen om PhD onderzoek te doen op het gebied van vioolspelen en Alexander Techniek (“researching the way how violinists supported their violin between 1790-1830 and the implications of that on performance practice and health”), aan de Canterbury Christ Church University (UK) en is daar sinds drie jaar aan verbonden.


Let op:Na de lezing heffen wij met elkaar het glas.

Donderdag 9 februari 2023, aanvang 20.15 uur.

Ton van Kempen - Caravaggio: zijn onstuimige korte leven en realistische schilderkunst

Caravaggio Van Kempen

Michelangelo Merisi (15711610), beter bekend als Caravaggio, was een kunstenaar die al eeuwen tot de verbeelding spreekt. Zijn revolutionaire realistische schilderkunst schokte zijn tijdgenoten. Hij wordt de meester van het chiaroscuro genoemd. Op zijn schilderijen zien we dramatische momenten fel uitgelicht tegen een donkere achtergrond. Zijn modellen haalde hij van de straat. Er zijn maar weinig schilders die zo'n diepgaande invloed op de Europese schilderkunst hebben gehad als Caravaggio. Hij leefde aan de zelfkant van de samenleving, werd talloze malen gearresteerd en gevangen gezet. In een zwaardgevecht op de tennisbaan doodde hij een rivaal waarna hij vervolgens op de vlucht sloeg. Via Napels week hij uit naar Malta waar hij ridder van de Maltezer orde werd. Na een sensationele ontsnapping uit de gevangenis aldaar verbleef hij een jaar op Sicilië. Uiteindelijk kreeg hij gratie van de paus en vertrok per zeilboot naar Rome. Onderweg ging hij echter van boord in de havenplaats Palo, waar hij gearresteerd werd. Na zijn vrijlating vervolgde hij zijn tocht langs de kust over land. Ernstig ziek kwam hij aan in Porto Ercole waar hij overleed, 38 jaar oud.

Ton van Kempen (1952) is van beroep apotheker (thans gepensioneerd). Hij studeerde farmacie aan de Universiteit Utrecht. Tijdens zijn militaire dienst werkte hij in een ziekenhuisapotheek. Daarna vervolgde hij zijn loopbaan in diverse stadsapotheken, o.a. in Haarlem en Almere. Op latere leeftijd studeerde hij af als kunsthistoricus aan de Universiteit Leiden met als specialisaties Oude Kunst en Musea/Collecties. Vooral de beeldende kunst in relatie tot exacte wetenschappen zoals biologie, geneeskunde en farmacie heeft zijn bijzondere interesse. Zo gaf hij lezingen over Leonardo da Vinci, over de middeleeuwse pest en over de rol van hallucinogenen en sjamanisme bij paleolithische grotschilderingen.
Donderdag 9 maart 2023, aanvang 20.15 uur

Marc Permeke - Gian Lorenzo Bernini: beeldhouwer, architect, schilder

Bernini Permeke

Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) is zonder twijfel de belangrijkste vertegenwoordiger van de Italiaanse Barok en in vele opzichten heeft hij het aanzicht van het 17e eeuwse Rome bepaald (kerken, kapellen, paleizen, pleinen en fonteinen). Een zeer veelzijdig kunstenaar, die echter primair beeldhouwer is. Zijn oeuvre is onlosmakelijk verbonden met het pauselijk hof. Hij schiep spectaculaire meesterwerken voor pausen als Urbanus VIII (pauselijk baldakijn in de SintPietersbasiliek), Innocentius X (Vierstromenfontein op piazza Navona) en Alexander VII (Sint-Pietersplein). Ook vooraanstaande families voorzien Bernini van belangrijke opdrachten. Bernini is uitermate innovatief in allerlei disciplines w.o. portretbustes, grafmonumenten, fonteinen. Bernini is bij uitstek ook de uitdrager van de opvattingen van de katholieke Contrareformatie, die er mede voor moest zorgen dat de verspreiding van het Protestantisme een halt zou worden toegeroepen.

Marc Permeke Tot aan mijn pensionering in 2012 was ik werkzaam als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV Breda (tegenwoordig BUas: Breda University of Applied Sciences), waar ik me o.m. heb beziggehouden met cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, reisbegeleiding en de organisatie en begeleiding van talloze studiereizen in Europa. Mijn sterke band met Italië is gekomen door een verblijf van vier jaar in Rome, waarna ik van 1980 tot 1984 op Sicilië als professioneel gids culturele reizen heb begeleid. Terug in Nederland heb ik mijn kunsthistorische kennis verbreed en verdiept tijdens de deeltijdopleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de universiteit van Leiden. Al vele jaren verzorg ik in Nederland en België cultuurhistorische lezingen en cursussen over Italiaanse regio’s en steden als Sicilië, Campanië (Napels, Pompei, Herculaneum, Capri), Rome, Florence en beroemde kunstenaars als Caravaggio, Gian Lorenzo Bernini en Michelangelo Buonarroti.

Donderdag 13 april 2023, aanvang 20.15 uur.

Daniela Tasca - La Dolce Invasione: De zoete invasie, 100 jaar Italiaans ijs in Nederland

IJscoman Daniela
Privé collectie familie Lucchesi Eindhoven voor 1001 Italianen

De lezing De zoete invasie, 100 jaar Italiaans ijs in Nederland vertelt het verhaal van Italiaanse ijsmakers in Nederland. De eerste Italiaanse ijssalons in Nederland werden geopend in de jaren twintig van de vorige eeuw door ijsmakers uit de valleien van de Boven-Veneto, een gebied met een lange traditie in de ijskunst. Maar al snel werden de Venetianen gevolgd door Toscaanse landgenoten, van oorsprong fabrikanten van gipsen beeldjes (figuristi), die in de jaren van de crisis van de jaren dertig noodgedwongen van baan moesten wisselen. Sindsdien is de Italiaanse ijssalon (la gelateria italiana) een begrip dat behoort tot het Nederlandse culturele erfgoed, zoals blijkt uit de recente opening van ijssalon Venezia in het Openluchtmuseum. De lezing van Daniela Tasca is gebaseerd op tientallen historische foto’s en historische documenten. Veel van het materiaal is ongepubliceerd, afkomstig uit openbare en particuliere archieven, en door haarzelf verzameld ter gelegenheid van een tentoonstelling in 2014 in Longarone.

Daniela Tasca, sinds 1989 in Nederland, is onderzoekster, schrijfster en programmamaakster bij Stichting Culturissima, en artistiek directeur van het project 1001 Italianen. Zij is bekend van haar boek ‘1001 Italianen. Vijf eeuwen immigratie in de Nederlanden’ (Singel Uitgeverijen, 2016) over de migratiegeschiedenis van Italianen in Nederland. De lezing wordt gegeven in het Italiaans met Nederlandse ondertiteling, dus is goed te volgen voor alle cursisten! Ook door degenen die nog niet zo lang les hebben gehad is het een plezierige uitdaging om de lezing bij te wonen. Daniela kan daarbij moeiteloos overstappen van het Italiaans naar het Nederlands, mocht dat nodig zijn.

Archief lezingen
 1. jan 2023 - april 2023 //
 2. jan 2022 - april 2022 // sep 2022 - dec 2022
 3. jan 2021 - april 2021 // corona
 4. jan 2020 - april 2020 // sep 2020 - dec 2020
 5. jan 2019 - april 2019 // sep 2019 - dec 2019
 6. jan 2018 - april 2018 // sep 2018 - dec 2018
 7. jan 2017 - april 2017 // sep 2017 - dec 2017
 8. jan 2016 - april 2016 // sep 2016 - dec 2016
 9. jan 2015 - april 2015 // sep 2015 - dec 2015
 10. jan 2014 - april 2014 // okt 2014 - dec 2014
 11. jan 2013 - april 2013 // okt 2013 - dec 2013
Notizie Dantesche - Nieuwsbrieven (pdf-bestanden)
afl. 8, mei 2022
afl. 7, mei 2022
afl. 6, jan 2022
afl. 5, sept 2021
afl. 4, juni 2021
afl. 3, januari 2021
afl. 2, september 2020
afl. 1 mei 2020
Quiz met antwoorden van 21 april 2022
De quiz
Qualcosa da leggere
Het recht volgens Boccaccio; pdf-bestand