Italia
  
Donderdag 23 september 2021, aanvang 20.15 uur

Linda Huiskes - Het leven van Dante (La Vita di Dante)

Dante

Het is in 2021 precies 700 jaar geleden dat Dante Alighieri is overleden. In Italië, waar Dante nog steeds ongekend populair is, wordt deze gebeurtenis op velerlei manieren herdacht. Maar ook in Nederland kennen velen Dante Alighieri, voornamelijk als dichter van zijn meesterwerk La Divina Commedia, dat tot op de dag van vandaag nog veel gekocht, gelezen, bestudeerd, vertaald en besproken wordt. Over Dantes leven is veel onzeker, maar door het lezen van zijn, vaak autobiografische, werken, zoals La Vita Nuova en La Divina Commedia, komen we toch veel te weten over zijn bezigheden en karakter. Ook via biografieën en getuigenissen van tijdgenoten leren we Dante beter kennen en dan blijkt dat deze geleerde naast dichter ook politicus, cavalerist, filosoof, echtgenoot, vader en nog zoveel meer was. Dat een middeleeuwse dichter 700 jaar na zijn sterfdag nog steeds zoveel invloed heeft en al eeuwenlang een inspiratiebron is voor kunstenaars, is uniek te noemen en verdient een nadere kennismaking met de bijzondere man die Dante was.

Linda Huiskes studeerde Italiaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en is afgestudeerd met een scriptie over La Divina Commedia. Tijdens haar studie heeft ze tevens zes maanden aan de Università di Bologna gestudeerd. Momenteel is ze werkzaam als docente Italiaans en geeft daarnaast cursussen en lezingen over Dante Alighieri en De Goddelijke Komedie.
Donderdag 14 oktober 2021, aanvang 20.15 uur.

Andrea Maddalena - Amedeo Modigliani, het naakt van de ziel

Modigliani

Amedeo Modigliani (1884-1920), schilder en beeldhouwer met een onmiskenbare stijl, kan worden beschouwd als één van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw. Los van het romantische stereotype van de kunstenaar die gewend is aan excessen – een stereotype dat grotendeels niet overeenkomt met de waarheid en geen recht doet aan zijn persoon en zijn artistieke productie - blijkt Modigliani een gevoelige, verfijnde en diepgaande kunstenaar. Hij is in staat om de menselijke ziel bloot te leggen door essentiële lijnen te traceren die gericht zijn op het onderzoek en het begrip van het vrouwelijke archetype. In zijn lezing belicht Andrea Maddalena de meest bijzondere en subtiele aspecten van het werk van een buitengewone kunstenaar. Modigliani’s kunst verdient het nog steeds om beter begrepen te worden.

Andrea Maddalena is een Italiaanse architect, spreker, docent bij de Vrije Academie in Nederland, kunsthistoricus en onafhankelijke onderzoeker, deskundige in symboliek en antropologie, Etruskische, Romeinse en Middeleeuwse architectuur en kunst. Ook is hij docent Italiaans bij Dante Alighieri Amersfoort.

Donderdag 11 november 2021, aanvang 20.00 uur en is ook voor niet-leden gratis toegankelijk./span>.

Lezing georganiseerd door het Nederlands Klassiek Verbond, afdeling Haarlem

Afgelast vanwege corona

Donderdag 9 december 2021, aanvang 20.15 uur.

Claudia Campagna - Venezia è un pesce

Venezia

Leidraad voor deze lezing is het boek ‘VENEZIA È UN PESCE’ van Tiziano Scarpa. Een stadsgids, maar zonder lijsten met restaurants, bars, ijssalons of monumenten, maar juist met verhalen. Elk hoofdstuk van het boek heeft een deel van het lichaam als titel, omdat dit voor de auteur de beste manier is om deze stad, die tussen hemel, aarde en zee is, te leren kennen: middels de zintuigen. In haar lezing refereert Claudia Campagna aan een noodzakelijke specifieke mentaliteit en houding van de luisteraars, die een voorwaarde is om de sensitieve tocht door de parel in de lagune te maken. Zij neemt ons mee, onze zintuigen zijn onze gids. Het ruiken, voelen, smaken, praten, stil zijn, allen aspecten die onze herinnering aan een stad bepalen. Het is ons sensitieve geheugen dat boven de rationaliteit staat.

Claudia Campagna is geboren in de omgeving van Venetië, de stad waarin zij vele jaren als dierenarts werkte. De liefde lokte haar uiteindelijk naar Maastricht, waar zij onder meer werkzaam is als docente bij Dante Alighieri Maastricht.