Italia

Marcello, Marcello;

Woensdag 21 september 2016 - De film Marcello Marcello van Denis Rabaglia zal worden vertoond. De film speelt in 1958 op het schilderachtige, fictieve eilandje Amatrello, gelegen in de golf van Napels. Hier bestaat nog een eeuwenoude traditie dat wanneer een meisje 18 wordt iedere jongeman die naar haar hand dingt een speciaal cadeau moet geven, niet aan de dame in kwestie maar aan haar vader. Het is dan ook de vader die uiteindelijk zal bepalen welke kandidaat het meest geschikt is voor zijn dochter. De 18-jarige visserszoon Marcello heeft lak aan deze traditie...totdat hij tot over zijn oren verliefd wordt op Elena, de wonderschone dochter van de burgemeester van Amatrello… Met: Francesco Mistichelli, Elena Gucci en Luigi Petrazzulo.

 


Emily de Klerk - Emilia-Romagna; geschiedenis en gastronomie.

Woensdag 19 oktober 2016, aanvang 20.15 uur.

Emily de Klerk

Kunsthistorica Emily de Klerk (1980) is sinds 2007 werkzaam als reisleidster naar Italië en India voor SRC Reizen. Daarvoor doceerde zij Kunstgeschiedenis aan diverse (hoge-) scholen. Geïnspireerd door het mediterrane oeuvre van graficus M.C. Escher organiseerde zij reizen naar Andalusië, Malta en Zuid-Italië. Voor RTV Utrecht maakte zij in 2014 de documentaire Een leven lang nieuwsgierig, over leven en werk van wetenschapspopularisator Bruno Ernst (auteur van De Toverspiegel van M.C. Escher). In 2015 kwam haar boek Emily’s Romagna uit, waarin geschiedenis en gastronomie van de Italiaanse regio Emilia-Romagna centraal staan.


Veel mensen kennen de Italiaanse regio Emilia-Romagna alleen als ‘doorreisgebied’: onderweg naar beroemde bestemmingen als Florence of Rome nemen maar weinigen de moeite om het gebied te leren kennen. Centraal in deze lezing over Emilia-Romagna staan vier steden (Ravenna, Bologna, Rimini en Ferrara), drie personages (Galla Placidia, Sigismondo Malatesta en Lucrezia Borgia) en gerelateerde culinaire wetenswaardigheden.

Wist u bijvoorbeeld dat Lucrezia Borgia als hertogin van Ferrara afrekende met het negatieve imago van haar familie, door zich als een vrome ondernemersvrouw te ontpoppen die onder meer waterbuffels ging houden op de drooggelegde gebieden rond Ferrara? Niet alleen zouden de tagliatelle en de tortellini op haar lichaam geïnspireerd zijn, ook staat haar favoriete worstje tot op de dag van vandaag in Ferrara op het menu!

Goltzius in Rome

Woensdag 16 november, aanvang 20.00 uur.

Geïnspireerd door tekeningen en gravures van antieke kunstvoorwerpen van tijdgenoten vertrok de Haarlemse kunstenaar Hendrick Goltzius (1558-1617) in 1590 naar Rome, waar hij zich vlijtig toelegde op natekenen van de belangrijkste antieke beelden. We zijn over deze reis relatief goed geïnformeerd doordat Karel van Mander in zijn Levens erover heeft geschreven. In de lezing worden de achtergronden van de belangstelling voor de antieke beelden die in die tijd in Rome bekend waren, toegelicht en de tekeningen die Goltzius op die reis heeft gemaakt, worden uitgebreid besproken.


Dr. Charles Hupperts is classicus, kenner antieke wijsbegeerte en oud-voorzitter van het Het Nederlands Klassiek Verbond (NKV).

Bas Mesters – Italiaanse streken

Woensdag 14 december 2016, aanvang 20.15 uur.

Bas Mesters (1965) is journalist en cultuurhistoricus. In 2002 vertrok hij met zijn gezin voor NRC Handelsblad en de NOS naar Italië en was daar ruim 10 jaar correspondent. Nu is hij directeur van het Expertisecentrum Journalistiek (UvA) en leidt hij de opleiding Journalistiek van Hogeschool Windesheim. Naast vele artikelen en audioreportages schreef Bas Mesters het boek Italiaanse Streken dat in 2015 uitkwam en binnen een jaar vijf drukken beleefde.

Als Rome valt, struikelt Europa, zo weet men in Berlijn, Brussel en Parijs. En Rome wankelt. Italië beleeft de grootste economische en morele crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De staatsschuld groeit. De maffia rukt op. Corrupte politici weten van geen wijken en de liefde voor Europa bekoelt.

Ruim een decennium was Bas Mesters als correspondent getuige van de worstelingen van Italië. “Ongelooflijk” was in die tijd zijn meest gebruikte woord, in positieve en negatieve zin. In Italiaanse streken wandelt hij door Rome en reist bij elk plein, palazzo of kerk in gedachten door naar streken en personen die hij de afgelopen twaalf jaar bezocht. In deze veelkleurige ontmoetingen met politici, maffiabestrijders, schrijvers, filmdiva’s, priesters, ondernemers, artsen, edelen en onderwijzers analyseert hij de Italiaanse volksziel en de kansen om de crisis te boven te komen.

Italianen, zo blijkt, zijn geen fantasten, maar realisten. Ze doorgronden het leven als geen ander, én ze leerden hun overheersers te slim af te zijn. Europa is gewaarschuwd: het kan niet zonder Italiaanse streken.