Italia

De heer Marc Leijendekker – Italia in canzoni

Woensdag 22 oktober 2014, aanvang 20.15 uur.

Berlusconi

Marc Leijendekker is redacteur Buitenland bij NRC Handelsblad, o.a. verantwoordelijk voor de berichtgeving over Italië. Hij was van 1988 tot 2001 correspondent in Rome voor NRC Handelsblad en de NOS. Hij schreef twee boeken over Italië: De Italiaanse revolutie, uit 1994, en Het land van de krul (zevende druk 2012).

Wat is er leuker dan plaatjes draaien en over Italië praten? Dat is wat Marc Leijendekker komt doen op woensdagavond 22 oktober. Hij heeft een aantal populaire en minder bekende liedjes uitgekozen die op de een of andere manier iets vertellen over politiek en samenleving. Verwacht geen politieke strijdliederen, zoals Bella Ciao. Maar luister hoe Berlusconi wordt opgehemeld en hoe hij wordt verguisd. En kom er achter hoe Matteo Renzi muziek gebruikt om met zijn aanhangers te communiceren.


De heren dr.J.J.L. Smolenaars en dr P. Gouw – Keizer Augustus in context

Woensdag 19 november 2014, aanvang 20.00 uur.
Plaats: Aula van het Kennemer Lyceum, Adriaan Stoopplein 7, Overveen

Keizer Augustus

In 2014 wordt de 2000e sterfdag van keizer Augustus (23 sept 63 voor Chr - 19 aug 14 na Chr) herdacht. De politieke en cultuurhistorische ontwikkelingen tijdens Augustus’principaat zijn bepalend geweestvoor onze geschiedenis tot op heden. Belangrijke bronnen voor deze periode zijn o.a. Augustus’ testament (Res Gestae) en de geschiedwerken van Tacitus, Suetonius en Dio Cassius. Ook voor de ontwikkeling van de beeldende kunst en literatuur is deze periode van groot belang. De explosieve bouwactiviteiten in Rome bij de transformatie van Rome tot “Augustus’ stad van marmer” geven hierbij een goed beeld van de propagandistische bijdragen van kunst en architectuur aan de beeldvorming van de “Pax Augusta”.Gebouwen als de Ara Pacis en Agrippa’s Pantheon hebben grote invloed gehad op de beeldvorming van Rome tot in onze tijd. In de literatuur leverden Horatius’ gedichten een belangrijke bijdrage aan de Augusteische cultuur, evenals Vergilius’ ideologisch gekleurd en zeer invloedrijk meesterwerk “Aeneis”. In circa 1 v Chr voltooide Ovidius enkele jaren voor zijn verbanning zijn onveranderlijk geestige “Metamorphosen”, een bron van inspiratie voor alle kunst en literatuur vanaf de vroege Renaissance.

Tijdens deze dubbellezing wordt vooral aandacht besteed aan de machtsstrijd tussen Octavianus (de latere Augustus) en Antonius, met nadruk op de onderlinge strijd om de beeldvorming, feit en fictie over de beroemde slag bij Actium (31 v Chr), en de nieuwe poëzie rond Augustus en zijn nieuwe “Gouden Tijd”.

De heer Luca Coppola – De Romeinse pleinen in de Renaissance en de Barok

Woensdag 17 december 2014, aanvang 20.15 uur.

Bernini

Luca Coppola, in 1973 geboren in Milaan, studeerde Klassieke Studies en Architectuur in Rome en werkte daar onder meer als architect en taxateur. In 2008 volgde hij zijn vrouw Anna naar Nederland. Hier geeft hij cursussen en lezingen over de stad Rome en haar architectuur bij verschillende instituten en maakt hij fotoreportages voor onder andere de Telegraaf.

Met Luca Coppola maken we een virtuele reis naar een tiental pleinen die in de Renaissance en de Barok-tijd ontwikkeld zijn. Aan de hand van plaatjes vertelt Luca over het ontstaan van de pleinen en hun verdere vaak opmerkelijke geschiedenis.