Italia
Woensdag 15 januari 2020, aanvang 20.15 uur

Marc Permeke - Campania

campania

In zijn lezing neemt Marc Permeke ons mee op een ontdekkingsreis door de prachtige natuur en de zeer rijke cultuur van Campania. In één avond bezoeken we Napels, Pompei, Herculaneum, Capri, Sorrento en de Amalfitaanse kust. In de fascinerende stad Napels zijn sporen te vinden van o.a. Grieken, Romeinen, Normandiërs, Hohenstaufen, Anjou’s, Spanjaarden (Aragón, Habsburgers), Bourbons en Fransen. En dat niet alleen bovengronds maar ook ondergronds. Een stad met bijzondere bezienswaardigheden als koninklijke paleizen, robuuste kastelen, fraaie kerken en idyllisch gelegen kloosters. Maar het echte Napels vind je in de sfeervolle nauwe straatjes met elkaar verbonden door volle waslijnen. Vervolgens wandelen we door zowel Pompei, een van de best bewaarde Romeinse steden, als ook Herculaneum, volledig bedekt door as en lava als gevolg van de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Niet te missen is het schitterend gelegen eiland Capri, waar Romeinse keizers als Augustus en Tiberius (Villa Jovis) hebben gewoond. Na een korte oversteek bezoeken we Sorrento, gelegen tussen vele citroenboomgaarden en daarom als bakermat van de Limoncello wordt beschouwd. De Amalfitaanse kust (La Costiera Amalfitana) is landschappelijk het mooiste dat Campania te bieden heeft. De panoramische vergezichten vanaf de smalle en bochtige kustweg van Positano tot Vietri sul Mare (55 km) zijn spectaculair. De weg loopt bovenop een steile helling en verbindt opeenvolgende kleine stadjes die tegen de bergwand geplakt lijken.

Marc Permeke was tot aan zijn pensionering in 2012 werkzaam als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV internationaal hoger onderwijs Breda. Zijn sterke band met Italië is gekomen door een verblijf van ruim drie jaar in Rome (1974-1977), waarna hij van 1980 tot eind 1983 op Sicilië als gids culturele reizen heeft begeleid. Terug in Nederland verbreedde Marc Permeke zijn kunsthistorische kennis tijdens de deeltijdopleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit van Leiden. Tegenwoordig geeft hij o.m. lezingen en cursussen over Italiaanse regio’s als Campania en Sicilië en steden. In 2016 en 2017 verzorgde hij bij ons twee lezingen over Sicilië.
Woensdag 19 februari 2020, aanvang 20.15 uur.

Winnifred Planjer - Giuseppe Arcimboldo

archmboldo

Wie nog nooit iets van deze merkwaardige 16de eeuwse Italiaanse schilder heeft gezien, zal hem ná deze lezing met diapresentatie niet meer vergeten. In de lezing komen leven en werk van de schilder aan de hand van dia’s en begeleid door enkele muzikale fragmenten uit zijn tijd tot leven. Arcimboldo (1526 – 1593) is één van de opmerkelijkste vertegenwoordigers van het maniërisme, de stroming die zich in de 16de eeuw wilde losmaken uit het keurslijf van hooggestemde idealen en klassieke stijlconventies die de Renaissance aan de beeldende kunsten had opgelegd. Sommigen zochten het in verfijning, in beweeglijker poses van elegante, slanke figuren. Anderen experimenteerden met uitbundige en briljante kleuren of gingen op zoek naar ongewone en bizarre effecten. Arcimboldo behoort tot de laatste categorie: als ‘surrealist’ avant la lettre bouwde hij portretkoppen en allegorische figuren op uit gebruiksvoorwerpen, dieren, bloemen en vruchten. Hij werkte aanvankelijk in zijn geboortestad Milaan en later, toen hij naam had gemaakt en navolgers kreeg, als hofschilder voor de Rooms-Duitse keizers in Praag en Wenen.

In de lezing wordt tevens een beeld gegeven van Arcimboldo’s invloed op andere kunstenaars tot ver in de 20ste eeuw, zoals Dali, Duchamps, Magritte en vele anderen.

Winnifred Planjer is eigenaar van een Cultureel Evenementen Bureau. Zij verzorgt en organiseert culturele presentaties.

Woensdag 18 maart 2020, aanvang 20.15 uur.

David Rijser - De klacht van Polymephus - Helaas afgelast ivm Corona-virus
farnesina

De zogenoemde Villa Farnesina in Rome werd door de bankier van de pauzen Julius II en Leo X, Agostino Chigi, begin 16de eeuw gebouwd op antieke resten. Al tijdens de bouw gold het project als een wereldwonder. In zijn lezing kijkt David Rijser naar het fameuze decoratieprogramma en de tuinen van het complex, waaraan o.a. Peruzzi en Rafaël meewerkten, de functie die deze villa in de urbanisatie van Rome heeft gehad, en de relatie van het hele project met de poëzie en beeldende kunst uit de klassieke oudheid.

David Rijser doceert klassieke talen en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en is bijzonder hoogleraar antieken-recepties aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceert regelmatig in de landelijke pers. Zijn Een telkens nieuwe oudheid. Of: Hoe Tiberius in New Jersey belandde uit 2016 komt in 2020 uit in een Engelse editie bij Cambridge University Press. In 2018 schreef hij een boekje over het motief van het denken in de literatuur en beeldende kunst van de Oudheid. Over de Villa Farnesina schreef hij in Raphael’s Poetics: Art and Poetry in High Renaissance Rome, Amsterdam 2012.

Woensdag 15 april 2020, aanvang 20.15 uur. - Helaas afgelast ivm Corona-virus

Fabiana Dammers - Italiaanse liedjes.

fabiana dammers

De Italiaans-Nederlandse singer-songwriter Fabiana Dammers groeide op in IJmuiden met haar Italiaanse moeder en Nederlandse vader. Mede door haar tweetalige opvoeding kreeg ze de melodische schoonheid van de Italiaanse taal mee. Vanaf haar vierde speelde ze op het orgel van haar ouders en ze zingt al zolang ze zich kan herinneren. Als tiener kreeg ze een gitaar van haar vader. Dit betekende voor Fabiana het startpunt van haar carrière als singer-songwriter. Zij won in 2008 als prille muzikante de jury- en publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland in de categorie Singer-Songwriter en studeerde vervolgens als zangeres af aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze onder andere les kreeg van Mathilde Santing. In 2010 startte Fabiana met haar studie Italiaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 2013 cum laude voor afstudeerde. In 2015 voltooide ze haar Italiaanse literatuurmaster waarin ze de rol van Dantes Divina Commedia onderzocht in de populaire cultuur, met nadruk op de muziek. Tijdens haar studie vond in 2012 de release van haar debuutalbum “The Girl You Love” plaats, waar al een Italiaanse bonustrack op verscheen. Folky popsongs met inhoud, ofwel "Fabfolk”, en een dijk van een stem kenmerken Fabiana. Naast haar Engelstalige repertoire is de zangeres haar Italiaanstalige repertoire aan het uitbreiden. Momenteel tourt Fabiana door het land met haar liedjes en verzorgt ze ook Italiaanse optredens. Intussen werkt ze aan de release van haar nieuwe album.