Italia
Woensdag 16 januari 2019, aanvang 20.15 uur

Maria Bonaria Urban en Monica Jansen - De lange weg van Adua naar Rome: Igiaba Scego's Adua (2015) en Francesca Melandri's Sangue giusto (2017)

Na afloop van deze lezing luiden wij graag met u het nieuwe jaar in onder het genot van een drankje en lekkere hapjes.

Toen in 2017 Francesca Melandri's roman Sangue giusto (in het Nederlands vertaald als De lange weg naar Rome) verscheen, werd deze door de Italiaans-Somalische schrijfster Igiaba Scego met open armen ontvangen. Eindelijk een Italiaanse auteur die een werk wijdt aan het Italiaanse koloniale verleden in de hoorn van Afrika. Scego steunde de kandidatuur van de roman voor de Premio Strega. Melandri op haar beurt laat in de documentaire van Sabrina Varani, Pagine nascoste (2017), zien hoe ze in gesprek met Scego aan haar roman heeft gewerkt. Samen bezoeken ze in de documentaire het grafmonument in aanbouw voor de fascist en ex-gouverneur van Ethiopië Rodolfo Graziani in zijn geboorteplaats Affile.
Beide schrijfsters betogen dat een historisch besef nodig is van het Italiaanse koloniale verleden om dit soort vormen van historisch revisionisme te bestrijden en om een collectief geheugen in gang te zetten dat de defensieve houding van Italianen tegenover de stroom van immigranten die het land (met steeds meer moeite) binnenkomt in positieve zin kan veranderen.
In deze lezing vergelijken de spreeksters de roman Adua (Giunti 2015) van Scego met Sangue giusto (Mondadori 2017) van Melandri. Welke dialoog voeren de twee werken, op welke manier en vanuit welke gezichtspunten brengen zij het verleden en heden in beeld van het koloniale en postkoloniale Italië en haar toenmalige kolonies in Afrika?


Monica Jansen is werkzaam als universitair docent Italiaanse cultuur en letterkunde aan de Universiteit Utrecht;
Maria Bonaria Urban is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam.

Woensdag 20 februari 2019, aanvang 20.15 uur.

Marjan Schwegman - Een liefde voor de natie: Giuseppe en Anita Garibaldi

Van de mannen die bekend staan als de grondleggers van het moderne Italië is Giuseppe Garibaldi verreweg de meest opvallende figuur. Bij hem vergeleken steken Mazzini, Cavour en Victor Emanuel maar bleekjes af. Dat komt niet alleen door zijn kleurrijke voorkomen en zijn originele vechtstijl, maar ook door Garibaldi’s relatie met Ana Maria de Jesus Ribeiro, in Italië beter bekend als Anita Garibaldi. Hun zinderende liefdesgeschiedenis duurde elf jaar, vanaf hun ontmoeting in Brazilië in 1838 tot Anita’s dramatische dood in 1849 in de moerassen rond Ravenna. Elf jaar die het paar grotendeels buiten Italië doorbracht en die voorafgingen aan het tijdperk waarin Garibaldi zijn aandeel leverde aan de strijd die leidde tot de vorming van een Italiaanse natie. In de verhalen die van Garibaldi de held hebben gemaakt zoals we die tegenwoordig kennen, speelt de liefde tussen deze blonde Italiaanse vechtersbaas en de donkere, Zuid-Amerikaanse amazone desalniettemin een cruciale rol.
In deze lezing zal Marjan Schwegman dieper ingaan op die liefdesgeschiedenis en op de betekenis hiervan voor de heldenstatus van Garibaldi.

Marjan Schwegman is historica, gespecialiseerd in de geschiedenis van het moderne Italië . Zij is emeritus-hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en was in 2017-2018 Cleveringa-hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en was vervolgens aan verschillende universiteiten werkzaam. Van 2003 tot 2007 was ze directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome. Van 2007 tot 2016 was ze directeur van het NIOD. In haar onderzoek staat de relatie tussen gender, geweld en natievorming centraal.

Woensdag 20 maart 2019, aanvang 20.15 uur.

Peter van der Woude - Caravaggio, schilder van emoties

Caravaggio, Detail van Judith onthoofdt Holofernes (1602) Olieverf op doek, 145 × 195 cm Galleria Nazionale d'Arte Antica, Palazzo Barberini, Rome

Michelangelo Merisi da Caravaggio ('Caravaggio', 1571 - 1610) is de geschiedenis ingegaan als de schilder van het clair-obscur: het dramatische licht-donker contrast dat zijn figuren in theatrale lichtbundels laat opdoemen tegen een duistere achtergrond. Èn als ultieme succès-de-scandale en rouwdouwer! Een kunstenaar wiens smeulende, gepassioneerde, tumultueuze persoonlijke leven alleen wordt overtroffen door zijn revolutionaire en adembenemende oeuvre. Met zijn ongekende naturalisme en onfeilbare talent voor het weergeven van het spel van licht en donker heeft hij een revolutie ontketend in de Italiaanse en Europese kunst en de weg gebaand voor de zeventiende-eeuwse Italiaanse barok. Met onmiskenbare invloeden op kunstenaars na hem: Rubens, Hals, Rembrandt, Vermeer, Velazquez en Bernini. Als geen ander wist hij drama en pathetiek, de menselijke emoties in zijn schilderijen vast te leggen. En juist die weergave van puur menselijke emoties, ongekend en schokkend voor zijn tijd, staat in deze speciale Caravaggio-lezing centraal.
Beeldend kunstenaar Peter van der Woude neemt u op gepassioneerde wijze mee langs het enerverende leven en werk van deze befaamde Italiaanse kunstenaar.

Peter van der Woude groeide op in Leiden en werd al op jonge leeftijd gefascineerd door tekenen en schilderen. Zijn grootvader tekende, en op een of andere manier werd die passie aan hem doorgegeven. Hij bezocht de Pedagogische Academie in Den Haag en studeerde Sociale Wetenschappen aan de universiteiten van Leiden en Groningen, en - als ‘erbij-studie’ - IT. Hij werkt nu als ITarchitect en consultant en is, naast zijn werk, geïnteresseerd in filosofie, architectuur, kunst en muziek. Peter woont in Twello waar hij, in zijn vrije tijd, tot voor kort boeken schreef over informatica en waar hij laatstelijk opnieuw is begonnen met schilderen, "alleen om te zien of de vaardigheid er nog in zit".

Woensdag 17 april 2019, aanvang 20.15 uur.

Linda Huiskes - La Divina Commedia: Paolo en Francesca in het 5e canto van de Hel

Na afloop van deze lezing sluiten wij het Dantejaar graag met u af onder het genot van een drankje en lekkere hapjes.

Joseph Anton Koch, Paolo e Francesca sorpresi da Gianciotto (± 1805-1810)

In de Goddelijke Komedie ontmoet Dante in het 5e canto van de Hel het liefdespaar Paolo Malatesta en Francesca da Rimini. Zij bevinden zich in de 2e kring van de Hel, de kring van de wellustigen. Als Dante tijdens zijn reis door het hiernamaals op deze plaats aankomt, spreekt hij met Francesca en zij vertelt hem de ongelukkige liefdesgeschiedenis waar zij en Paolo de hoofdpersonen in zijn. Nadat Dante hun verhaal in de Goddelijke Komedie verteld heeft, zijn deze twee personen, die niet door Dante zijn verzonnen, maar echt hebben geleefd, wereldberoemd geworden en al eeuwenlang een grote inspiratie voor allerhande kunstenaars. Tijdens deze lezing zal het deel van het 5e canto waarin Dante Paolo en Francesca ontmoet worden toegelicht en zal er meer verteld worden over wie deze twee personen waren. Ook zullen er een aantal afbeeldingen van schilderijen getoond worden die geïnspireerd zijn op Dantes beschrijving van deze droevige liefdesgeschiedenis.
De lezing zal in het Nederlands zijn, maar verschillende delen uit het 5e canto zullen in het Italiaans worden voorgedragen.

Linda Huiskes studeerde Italiaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en is afgestudeerd met een scriptie over La Divina Commedia. Tijdens haar studie heeft ze 6 maanden aan de Università di Bologna gestudeerd en daar diverse examens gehaald. Momenteel is ze werkzaam als docente Italiaans en geeft ze tevens cursussen en lezingen over Dante Alighieri en De Goddelijke Komedie.