Italia

Stefano Giani – Venetië tussen theater en werkelijkheid: de 18e eeuw

Woensdag 21 januari 2015, aanvang 20.15 uur
NOTA BENE: lezing in het Italiaans

De 18e eeuw is voor Venetië een tijd van algemeen verval, en toch weet de lagunestad zich internationaal te profileren als bestemming voor reizigers: naast de eeuwige schoonheid en de charme van de vergane glorie, kunnen de vele bezoekers ook genieten van een levendige muziek- en theaterscene (Vivaldi, Goldoni, Casanova). De meest glorieuze zwanenzang van de Venetiaanse ‘Settecento’ is toch die van de schilderkunst, waarvan de veelzijdigheid en rijkdom, of het nu de historieschilderkunst van de familie Tiepolo of de stadsgezichten van Canaletto zijn, haar gelijk alleen kent in de meesterwerken van de Renaissance.

Stefano Giani is kunsthistoricus. Hij is geboren in Milaan, waar hij met een scriptie over de 16e eeuwse Venetiaanse schilder Lorenzo Lotto cum laude afstudeerde. Daarna heeft Stefano Giani jarenlang ervaring opgedaan met wetenschappelijk onderzoek en het geven van lezingen en cursussen op kunsthistorisch gebied. Zijn publicaties zijn onder andere verschenen in Arte lombarda, Venezia Cinquecento en de Nederlandse Incontri.

Stefano Giani heeft onder meer samengewerkt met de Accademia Carrara in Bergamo, de National Gallery of Art in Washington, het Van Gogh Museum, de Vrije Academie in Amsterdam en de Volksuniversiteit in Amstelveen.

Eric M. Moormann – Nero’s Gouden Huis

Woensdag 18 februari 2015, aanvang 20.15 uur.

Keizer Nero (54-66) liet na een grote brand in 64 een groot terrein vrijmaken voor de aanleg van een privé park met paviljoens. Eén daarvan is bewaard en is door de spreker – Eric Moormann – en collega’s onderzocht. In de lezing gaat Moormann in op de functie van het grote gebouw en op de vanaf de Renaissance als inspiratiebron gebruikte schilderijen, de zogenaamde grotesken.

Eric Moormann is als hoogleraar Klassieke Archeologie verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn onderwijs en onderzoek hebben vooral betrekking op de steden van Romeins Italië. Veldwerk bracht hem zeer vaak naar Pompeii, Herculaneum, Ostia en Rome. Hij woonde lange tijd in Napels en Rome.

Marjolijn van Delft – La Grande Bellezza! Alle wegen leiden naar Rome

Woensdag 18 maart 2015, aanvang 20.15 uur.

Mensen gaan om meer dan één reden op reis.
Genieten van nieuwe ontdekkingen is daarvan niet de minst belangrijke'

uit: Itinéraire des routes les plus fréquentées...., 1782.

Veel Italië-liefhebbers zullen de film La Grande Bellezza gezien hebben, waarin Rome zo prachtig werd weergegeven door de ogen van Paolo Sorrentino. De verwondering die Rome oproept is van alle tijden en veel schrijvers, beeldend kunstenaars en componisten uit heel Europa werden ook in vorige eeuwen aangetrokken door de geheimen van deze stad. Zij gaven hun indrukken weer in beelden, woorden en klanken. Uiteraard was men niet in enkele dagen ter plekke en ook hun belevenissen onderweg -met alle ongemakken die daarbij hoorden- vormden een inspiratiebron. Wij reden in de voetsporen van kunstenaars 'op reis' naar Italië met Rome als hoofddoel. Een rode draad daarbij vormt het reisverslag van Goethe, zijn Italienische Reise. Johann Wolfgang (von) Goethe reisde van 1786-1788 naar- en door Italië en zijn ervaringen zullen we tijdens de lezing volgen.

Marjolijn van Delft (kunsthistoricus) begon circa 30 jaar geleden met een ‘cursus aan huis’ in Den Haag. Dáár lag het begin van het organiseren van vele cursussen kunstgeschiedenis, het geven van kunst-/cultuurhistorische lezingen, het organiseren en begeleiden van culturele dagtochten en meerdaagse reizen onder de naam KunstRijk. De reizen kenden vele bestemmingen in- en buiten Europa, maar de absolute voorkeur ging en gaat uit naar reizen met een bestemming in Italië. De lezing La Grande Bellezza heeft als thema ook de reislust van schrijvers en kunstenaars uit vroeger eeuwen, die het experiment aangingen het land van hun dromen -Italië- te bereiken.

Woensdag 22 april 2015, aanvang 20.15 uur

Workshop canti Italiani

Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de bevrijding (25 april 1945) gaan we zingen over liefde, oorlog, hoop en vrijheid. Begeleid door de stem en de gitaar van Marcella laten we ons meeslepen door Italiaanse melodieën van weleer. Hans Elzinga, muzikant, pianostemmer en componist heeft blues, folk, jazz en Zuidamerikaanse muziek gespeeld op gitaar en andere snaarinstrumenten. Marcella Pischedda, folkzangeres, straatartieste, leidster van zangprojecten met kinderen, volwassenen en verstandelijk gehandicapten in Italië en in Nederland. Sinds 2006 werken Marcella en Hans samen als Lumàyna om de Italiaanse muziek en cultuur ook in Nederland en België te verspreiden. Ze brengen een gevarieerd muziekprogramma dat varieert van Napoletaanse canzoni uit 1800 tot hedendaagse cantautori.