Mevr. Drs. Diana de Wild - Onder de rook van de Vesuvius.

Woensdag 15 januari 2014, aanvang 20.15 uur. Taal Nederlands

Vesuvius

Diana de Wild heeft aan de Universiteit van Leiden klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Sinds 1991 geeft zij rondleidingen in het Museum voor Oudheden in Leiden. Tevens verzorgt zij cursussen en lezingen over thema’s uit de Griekse en Egyptische oudheid o.a. bij volksuniversiteiten. Haar lezing gaat over de vulkaan de Vesuvius die zich al duizenden jaren dreigend verheft boven de baai van Napels. Soms vuur, as en rook spuwend, dan weer slapend zoals de laatste 50 jaar. Volledige steden zoals Pompeii en Herculaneum verdwenen onder dikke lagen as en lava na de enorme uitbarstingen die eeuwen geleden plaatsvonden. Vanaf de vulkaan wordt ook een voettocht gemaakt naar Pompeii waar de stad wordt bezocht.


Mevr. Dr. Daniela Tasca – 1001 Italianen en de documentaire De Spaghettiflat.

Woensdag 19 februari 2014, aanvang 20.15 uur. Taal Italiaans

Spaghettiflat

Daniela Tasca geboren in Palermo studeerde aldaar en in Amsterdam cum laude af in Engels en taalkunde. Ze woont in Nederland en is werkzaam als tv-programmamaakster en journaliste, daarnaast schrijft ze theaterstukken. Zij maakte een debuut als toneelauteur met de eenakter Een Stadstragedie in 2004 en won daarmede een publieksprijs bij een festival. De lezing 1001 Italianen gebaseerd op een meerjarenproject gaat over de langdurige Italiaanse aanwezigheid in Nederland en maakt dit breed toegankelijk. Wie zijn die Italianen in Nederland? Hoe verging het de pioniers en hun nazaten? Wat is hun bijdrage aan de Nederlandse cultuur en geschiedenis, wat bindt hen hedentendage aan ons land. In de Spaghettiflat, Little Italy in de Polder vormt een grijze flat in Zaandam het uitgangspunt voor persoonlijke verhalen en gebeurtenissen. De geschiedenis begint meer dan 40 jaar geleden als de Italiaanse immigranten naar Nederland komen. De flat vormt het symbool en tevens een monument voor herinneringen aan die tijd. Het is een vlot geschreven sociale documentaire, die zij samen met Tonino Boniotti maakte en waar tevens een boek over verscheen.

Mevr. Cora Koning – Green Lucca Verde.

Woensdag 19 maart 2014, aanvang 20.15 uur. Taal Nederlands

Lucca

Cora Koning is groenfotograaf en maakt reportages in binnen- en buitenland. Zij publiceert regelmatig in tijdschriften en heeft een aantal boeken op haar naam staan. Italië is een van haar speerpunten. Afgelopen jaar fotografeerde zij alles in Lucca, hetgeen tevens leidde tot een boek dat zij samen met Saskia Pauwels samenstelde en afgelopen maand oktober in Lucca werd gepresenteerd. In haar lezing vertelt zij over de bijzondere plekken van Lucca, die ze in kaart heeft gebracht. Ze fotografeerde de prachtige locaties in de ommuurde stad gedurende een heel jaar en zo ontstond een goed beeld van de stad in alle seizoenen. Na de pauze belicht zij de omgeving van Lucca waarbij diverse villa’s aan bod komen en ook de beroemde manifestatie rond de Camelie della Lucchesia een evenement dat in het vroege voorjaar duizenden bezoekers vanuit de gehele wereld naar de stad doen komen.


Theater Frans Roth speelt werk van Dario Fo en de dit jaar overleden Franca Rame.

Woensdag 16 april 2014, aanvang 20.15 uur.

Ladri

Frans Roth heeft als theatermaker en groot vriend van Dario Fo en zijn echtgenote vele spektakelstukken voor het voetlicht gebracht. Ook voor ons comitato is hij diverse malen opgetreden en in den lande heeft hij bij andere festiviteiten zijn sporen verdiend. Bij ons zal worden opgevoerd: Non tutti i ladri vengono per nuocere (Niet alle dieven komen ongelegen). Het betreft een satirische kijk op de Italiaanse bourgeoisie in de jaren vijftig, toen echtscheiding nog streng verboden was in Italië. Er wordt veelvuldig vreemdgegaan in dit stuk, gelogen, bedrogen door zo op het eerste oog eerzame burgers. De misverstanden lijken alleen maar hilarisch, maar Dario Fo toont feilloos achter de fa¢ade de treurige hypocrisie in deze wereld. Het betreft een stuk uit de beginperiode van deze kunstenaar en Nobelprijswinnaar.