Italia
bladwijzer
 

tot nadere aankondiging Leiden, Rijksmuseum voor Oudheden Romeinen langs de Rijn. Leven langs de Romeinse grens in Nederland

Romeinen langs de Rijn. Leven langs de Romeinse grens in Nederland

Zo’n tweeduizend jaar geleden waren de Romeinen de baas in het zuiden van Nederland. De Rijn vormde de noordelijke grens van het Romeinse Rijk: de limes. Deze liep door de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.

Niet alleen de Romeinse soldaten, ook hun gezinnen woonden in de forten en de dorpjes eromheen: vrouwen, kinderen en bedienden. Bovendien waren hier handelaren te vinden, en ambachtslieden die zaken deden met het leger.

De tentoonstelling verkent het leven van alledag langs de grens. U ziet en hoort verhalen over soldaten en families, bouw- en kookkunsten, spellen en vermaak, verbroedering en ruzies.

De belangrijkste onderdelen van Romeinen langs de Rijn zijn natuurlijk de archeologische vondsten uit forten en omliggende dorpjes. Het zijn er meer dan driehonderd: zwaarden en helmen, maar ook speelgoed, babyflesjes, kinderschoentjes, godenbeeldjes en damessieraden. Persoonlijke bezittingen brengen de Romeinse soldaten dichtbij, zoals bekers met ingekraste soldatennamen en het diploma van een militair.


Voor een interessante, virtuele rondleiding en meer informatie verwijzen wij u naar de website van het Rijksmuseum voor Oudheden.