Italia
bladwijzer
 

AGENDA


   NPO 2 vanaf 1 februari 2019, 6 afleveringen, om 21.10 uur: Diederik & Da Vinci
   Info

   NPO 2 vanaf 3 februari 2019, 8 afleveringen, om 20.15 uur: Langs Romeinse wegen
   Info

   NPO 2 vanaf 8 februari 2019, 8-delige serie, 22.55-23.55 uur: De geniale vriendin
   naar het boek van Elena Ferrante
   Info

   16 december 2018 – 24 maart 2019: Utrecht, Caravaggio en Europa brengt het Rome van 1600-1630 naar Utrecht.
   Utrecht, Centraal Museum
   Info

   Za 09 Maart, 20.30 uur: Roberto Galanto: Senza Troppo Rumore
   Munganga Theater, Amsterdam
   Info

   26 januari 2019 – 5 mei 2019: Maestro van Wittel - Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht
   Amersfoort, Kunsthandel KAdE, Eemplein 77
   Info

   26 januari 2019 – 12 mei 2019: Michelangelo – A Different View
   Amsterdam, Beurs van Berlage
   Info

   2 juni 2019 – 3 november 2019: Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910)
   Assen, Drents Museum
   Info

Diederik & Da Vinci

Diederik van Vleuten reist Leonardo Da Vinci achterna, precies 500 jaar na diens dood. Da Vinci was architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, componist én kunstschilder, kortom een van de grootste genieën aller tijden en boegbeeld van de 'homo universalis'. De reis brengt Diederik langs unieke plekken en werken als Het Laatste Avondmaal en de wereldberoemde Mona Lisa. Leonardo Da Vinci (wikipedia)
Terug naar de AgendaLangs Romeinse wegen

In een achtdelige reisserie bezoekt Presentator Rick Nieman onder meer Rome, Sicilië, Turijn, Florence, Milaan en Napels. Hij komt er al meer dan 30 jaar en heeft het land tientallen keren doorkruist. Hij onderzoekt de politieke verwarring, het populisme, de groeiende verschillen tussen regio’s, de worsteling van het land met de maffia en de kloof tussen het arme zuiden en rijke noorden. uitgebreide info (pdf)
Terug naar de Agenda

De geniale vriendin

Goed nieuws voor alle liefhebbers van de boeken van Elena Ferrante: L’amica geniale (My Brilliant Friend / De geniale vriendin), de serie die op basis van het eerste boek is gemaakt, is ook in Nederland en België op televisie te zien! uitgebreide info (pdf)
Terug naar de Agenda
Utrecht, Caravaggio en EuropaUtrecht, Caravaggio en Europa brengt het Rome van 1600-1630 naar Utrecht. Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Dat moest je met eigen ogen zien. Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij.
Terug naar de Agenda


Roberto Galanto

Roberto Galanto

Roberto Galanto is operazanger, songwriter, dichter, crooner, vocal coach en componist. Hij won het Premio Bellaballa radio Festival (2010), Musica Controcorrente (2011), Musica ѐ (2010), en Premio F.I.O.F.A. (2010). Hij heeft samengewerkt met Ed Partyka, Berend van der Berg, David Marez Oyens, Mariella Nava, Arno Van Nieuwenhuize, Niek van Wiggen, Eric Doelman, Udo van Boven Francesco Angiuli, Francesca Tandoi en nog vele anderen.

Roberto stoort zich aan geen enkele muzikale mode en kiest zijn eigen weg. Wel heeft hij zich laten beïnvloeden door grootheden als Joe Barbieri, Lucio Dalla, Pino Daniele, Vinicio Capossella en Gianmaria Testa. Door hun muziek te onderzoeken ontdekte Roberto de mogelijkheid om zijn eigen woorden in stijlen te vatten, die door de jaren heen zijn belangstelling hadden getrokken en hem de vrijheid gaven waar hij naar op zoek was. We hebben te doen met een filosofisch ingestelde romanticus: de composities van Roberto kenmerken zich door enerzijds ernst en subtiele emotionaliteit, maar kennen anderzijds ook humoristische trekjes. Zijn werk strekt zich uit van gitaar/folksongs tot romantische ballads en liedjes met een gypsy/jazz en acoustic pop inslag.

We kunnen nu alvast verklappen dat Roberto en zijn trio niet alleen songs van zijn cd “Senza Troppo Rumore” zal laten horen, maar ook enkele van zijn nieuwe songs van zijn tweede cd. Deze cd komt in de zomer van 2019 al uit!

Roberto Galanto – voice
Filippo Castellazzi – guitar
Michael Stratz – bass guitar
Sander Mens - drums
Info Munganga Theater en Tickets
Terug naar de Agenda


Overzichtstentoonstelling Caspar van Wittel (1653-1736).

Casper van Wittel, Piazza Navona Rome (1699), Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid

De in Amersfoort geboren kunstenaar Casper van Wittel vertrok rond zijn 20ste naar Italië en keerde niet meer terug naar Nederland. In Italië maakte hij vanaf 1675 furore onder de naam Gaspare Vanvitelli als schilder van stadsgezichten. Van Wittel is volgens sommigen de grondlegger van het vedutisme. De tentoonstelling toont zowel de Nederlandse context waarin hij tot wasdom kwam, als de invloed die hij had op beroemde vedutisten als Canaletto en Bellotto.

In de tentoonstelling worden circa 40 schilderijen en 15 tekeningen van Van Wittel geëxposeerd, tezamen met schilderijen van Nederlandse voorlopers en Italiaanse navolgers. Het overgrote deel van Van Wittels oeuvre bevindt zich tegenwoordig in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties.
Terug naar de Agenda


Expositie ‘A different View’

Michelangelo, De hand van God, Sixtijnse Kapel, Rome

Elk jaar bezoeken vier miljoen mensen de Sixtijnse Kapel in Rome om de prachtige plafondfresco’s van Michelangelo te bewonderen. De expositie ‘A different View’ biedt de unieke kans om op een andere manier naar zijn tijdloze werk te kijken.

De tentoonstelling toont fotomechanisch gereproduceerde kopieën bijna in originele grootte en op een manier die bezoekers uitnodigt om ernaar te kijken op een contemplatieve en tegelijkertijd enthousiaste manier. Waar je in de Sixtijnse kapel moet opkijken, liggen in de Beurs van Berlage de gigantische meesterwerken op de grond, bezoekers kunnen er omheen lopen waardoor er een unieke “andere kijk” mogelijk is op de meesterwerken van Michelangelo.
Terug naar de Agenda


SPREZZATURA - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910)

Federico Zandomeneghi, In bed (1878), Galleria d’Arte Moderna di Palazzo Pitti, Florence

Bij Italiaanse kunst denken we vooral aan de kunst uit het verre Italiaanse verleden. Het Drents Museum vindt het de hoogste tijd om de Italiaanse kunstschatten van de tweede helft van de 19de eeuw aan het Nederlandse publiek te tonen. De tentoonstelling toont werk van meer dan veertig schilders uit heel Italië als Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Segantini en Giacomo Favretto. De belangrijke kunstacademies, stromingen en genres zijn vertegenwoordigd. De schilderijen zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties. Een groot deel is nog niet eerder in Nederland te zien geweest.

Het Italiaanse woord 'sprezzatura' heeft vele betekenissen, waaronder 'virtuositeit' en 'schijn van moeiteloosheid'. Iets doen met 'sprezzatura' betekent iets met zoveel zwier en speels gemak doen, dat de overtuigingskracht er vanaf spat.
Terug naar de Agenda