Italia
bladwijzer

AGENDA


   20 oktober - 20 jan 2019: De Dames van de Barok (o.a Lavinia Fontana)
   Tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.
   Info hieronder op de pagina

   16 juni - 13 jan 2019: Classic Beauties
   Expositie Hermitage - Info hieronder op de pagina

De Dames van de Barok

Artemis

Deze tentoonstelling laat werken zien van bekende Italiaanse schilderessen uit de barok, onder wie Lavinia Fontana.

In februari 2018 heeft Ineke Otting een boeiende lezing bij ons gehouden over leven en werk van Lavinia Fontana. Toen vroegen wij ons af waar haar werk te bewonderen is. Op de tentoonstelling in Gent zijn maar liefst twee zalen aan Lavinia Fontana gewijd, waarin elf schilderijen van haar en één van haar vader worden geëxposeerd. Een aantal van Lavinia Fontana’s schilderijen die nu zijn te bewonderen, kwam ook voorbij in de lezing van Ineke Otting. Kortom, de tentoonstelling is een regelrechte aanrader voor wie geïnteresseerd is geraakt in het werk van Lavinia Fontana.

Uitgebreide info op de museumsite over de tentoonstelling.

Lees de lovende recensie (zie pdf file hieronder) in het Belgische dagblad De Morgen.Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw

classic beauties

Heel Europa kijkt halverwege de achttiende eeuw met grote spanning naar de opgravingen in Italië. De schoonheid van de kunstschatten die bovenkomen, slaat in als een bom. Ze worden dé inspiratiebron voor kunstenaars, die de lichamelijke schoonheid van de klassieken herontdekken en perfectioneren. Het lokt een rage uit onder jonge aristocratische Europeanen: zij gaan op Grand Tour.

lees verder